Как да разбера дали имам кредит на мое име

Факт е, че в наши дни пазарът на кредити изобилства от кредитни оферти, особено онлайн. Много съблазнително и много лесно е да се впусне човек в тяхната мрежа. Защо? Защото имаме възможност само да видим част от монетата, където всичко изглежда просто и бързо. Защото това е, което искаме в крайна сметка – парите бързо, но ние не виждаме същността – цената на този кредит.

Така че, преди да оглавим главата си и да подпишем договор, трябва да се научим да правим сравнение между различните видове кредитни продукти, за да изберем най-изгодната, а не най-бързата оферта.




Едно от най-големите предимства на небанковите кредити е, че изискванията са много по-леки и гъвкави. Онлайн кредитите се предоставят от небанкови финансови институции, които спазват същите законови разпоредби като класическите банки. Тези ограничения обикновено са свързани с условията към кандидатите за кредит да са от поне половин година на последната си длъжност, да работят по трудов договор и да имат добра кредитна история.

Внимавайте, в базата данни на ЦКР закъсненията за плащане, по-дълги от 30 дни, се въвеждат и след това вече е твърде късно да се направи нещо. Информацията повече не се изтрива дори, ако плащате всички дължими суми.




Въпреки че много небанкови финансови институции са част от тази структура, добрата новина е, че те не използват информацията там. Това означава, че тези, които са в черния списък, също могат да получат кредит без доказателство за доходи.

Има обаче и друг начин. Според правилата на ЦКР, клиентските доклади се заличават от системата 5 години след последното положително или отрицателно събитие. Няма да плащате цял живот за минали грешки. Също така, трябва да знаете, че всеки човек има право да иска веднъж годишно, безплатно, справка за личните си данни от кредитния си доклад. Така може да разберете дали имате кредит на ваше име.
Има регистрирани случаи на грешки в базата данни, при които хора, които не са теглили заеми фигурират в ЦКР като длъжници. Тези хора имат право да се обърнат към заемодателя, към който са вписани, че дължат суми и да го помолят да коригира погрешната информация. Това става лесно и бързо, защото банките и фирмите, са длъжни своевременно да поправят сгрешените данни.