Обединяване на кредити / консолидация и рефинансиране на кредит




Обединяване на кредити без поръчител

Много неприятен момент е, когато имате няколко кредита и всеки месец трябва да мислите къде, колко пари да върнете. Случва се, наред с другите ежедневни задължения, да забравите падежната дата и да не спазите плащането си. Започват да ви звънят, да ви търсят и да трупате досие като нелоялен клиент. Отделно всеки от кредитите има своя лихва и процент на оскъпяване, което буквално ви съдира кожата.

Тези ситуации се случват на потребителите и затова банковите и небанковите институции са измислили услугата консолидация. При нея всички кредити се обединяват под съвършено нов договор с нови условия. Целта е той да бъде по-изгоден и общата му лихва да е по-ниска от тази събрана между всички.





Идеята на тази услуга е, че вие ще изтеглите нов заем, който да е по-голям и да покрие всичките ви други задължения. В най-честите варианти месечните му вноски са по-ниски от това, което ще сте плащали преди, а годишният процент на разходите също се явява по-малък. На прост език казано, погледнато в перспектива, ще спестите много пари, ако постъпите именно така. Става въпрос за обединяване на краткосрочни заеми, потребителски такива или обикновени кредитни карти.

Съблюдавайте правилата в договорите. Както многократно сте чували има много скрити клаузи, на които може да не обърнете внимание и после да бъдете изненадани от таксите, които са се включвали в тях. Затова най-добрият вариант е да имате финансов съветник, който разбира от тези неща и ще ви предпази от „подхлъзване”.

Поглеждайки разумно на ситуацията, всеки ще види ползата от рефинанс на заемите и идеята за консолидация. Хубаво е да знаете, че независимо дали сте ги избрали е важно заемът да се плаща в кратък срок. Причината е проста, дългото време на връщане на парите, означава повече лихви, по-голямо оскъпяване и това не е във ваша полза.